top of page

"Ανοιχτές Πόρτες": It takes two to Tango...

Το Σάββατο 28 Μαΐου και την Κυριακή 29 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα τα Οινοποιεία σε ολόκληρη την Ελλάδα θα έχουν "Ανοιχτές τις Πόρτες τους" για να τα επισκεφθείτε εσείς, οι φίλοι του κρασιού. Διοργανωτές και επισκέπτες, όπως σε κάθε εκδήλωση. Δυο μέρη που θα πρέπει να συμβάλλουν και τα δύο για την επιτυχία της.It takes two to tango λέει ένα σοφό ρητό. Μπορεί ο καβαλιέρος να είναι τα οινοποιεία, αλλά χρειάζεται και ο κόσμος -εσείς- να τα επισκεφθεί για να πετύχει ο "χορός".


Ας μιλήσουμε πρώτα για εσάς και προς εσάς, καλοί μου φίλοι... Προς εσάς τους φίλους του κρασιού.


Το κρασί είναι δημιούργημα του οινοποιού, και σε αυτό θα βρείτε οτιδήποτε, από οξύτητες, αρώματα, τανίνες, αλλά κυρίως την προσωπικότητα και το ταλέντο του ανθρώπου που το δημιούργησε... Γι’ αυτό και κάποια στιγμή θα νοιώσετε την ανάγκη να τον γνωρίσετε. Όχι από πληροφορίες, ιστορίες, μύθους. Πρόσωπο με πρόσωπο...


Μπορεί ένας οινόφιλος να συναντήσει έναν οινοποιό σε πολλές εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το κρασί: Εκθέσεις οίνου, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις κρασιών, αλλά και επισκέψεις σε οινοποιεία.


Από όλες τις παραπάνω ή και από άλλες που αυτή τη στιγμή δεν μου έρχονται στο μυαλό, εκείνη που κατά τη γνώμη μου δίνει την καλύτερη εικόνα του οινοποιού, είναι μια επίσκεψη στο οινοποιείο. Εκεί, στο "φυσικό του περιβάλλον", στο χώρο της δουλειάς του, μπορεί καλύτερα κάποιος να καταλάβει τον οινοποιό και τη σχέση του με τα κρασιά του.Αυτός είναι ο ένας λόγος που υποστηρίζω τόσο θερμά τις "Ανοιχτές Πόρτες", την πανελλήνια αυτή εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν πολλοί οινοποιοί -θα θέλαμε να πούμε οι περισσότεροι, αλλά θα λέγαμε μάλλον ψέματα- κατά την οποία οι φίλοι του κρασιού καλούνται -μέσα σε ένα διήμερο- να επισκεφθούν τα κτήματα και να δοκιμάσουν τα κρασιά των οινοποιείων, ή να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάποια από αυτά.


Αν μεν αγαπάτε το κρασί σαν "συνοδευτικό" των γιορτών σας ή των διασκεδάσεών σας σε εστιατόρια κλπ., όπως αγαπάτε και άλλα ποτά, φαγητά κλπ., εσείς μπορείτε να έχετε μόνο απαιτήσεις από εκδηλώσεις σαν τις "Ανοιχτές Πόρτες" , -και καλώς τις έχετε. Είσαστε μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που τις επισκέπτονται, αλλά και η μεγάλη "δεξαμενή" από όπου προέρχονται -αντλούνται θα έλεγα- αυτοί της επόμενης κατηγορίας...


Αλλά υπάρχετε και εσείς που αγαπάτε το κρασί κάπως …περισσότερο: Ας πούμε ότι κάποιοι έχετε αρχίσει να φλερτάρετε με αυτό, κάποιοι άλλοι μπήκατε στη φάση της αρχής μιας ερωτικής σχέσης, κάποιοι άλλοι την έχετε "πατήσει" άσχημα, και μερικοί -ελάχιστοι ευτυχώς!- τείνετε να γίνετε "ειδικοί", να πείτε αντίο στην απόλαυση και καλημέρα στα αρώματα λίτσι, στις γεύσεις βρεγμένης πέτρας του Κρακατόα κλπ κλπ.


Δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία ανήκετε, αλλά καλοί μου φίλοι, όλοι εσείς έχετε υποχρεώσεις απέναντι στην "αγάπη" σας, τις ίδιες όπως σε κάθε άλλη σας αγάπη: Πρέπει να την προσέχετε, να τη φροντίζετε, να εκδηλώνετε τον έρωτά σας συχνά, και να της κάνετε και κάποια δωράκια σε γιορτές, επετείους κλπ. Εσείς λοιπόν οφείλετε να επισκέπτεστε τα οινοποιεία, ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις σαν τις "Ανοιχτές Πόρτες". Έχετε καθήκον να γίνετε ο "κράχτης", ο οδηγός αλλά και ο μέντορας των υπολοίπων. Να πηγαίνετε στα οινοποιεία μαζί με φίλους σας που θέλετε να μυηθούν στα θαύματα του οινικού κόσμου. Οφείλετε να δίνετε κουράγιο στους καλούς οινοποιούς να συνεχίσουν.


Τέλος, είναι καθήκον σας να επισημαίνετε τις συμπεριφορές εκείνες που κάνουν κακό στο κρασί, απ' όπου και αν προέρχονται. Θα πω εδώ σε όσους δεν γνωρίζουν ότι, ναι, το κάνετε. Είσαστε αυτοί που είτε από το τηλέφωνο, είτε με email, είτε με μηνύματα στο Facebook ή το Twitter, ή όποτε συναντιώμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις μας ενημερώνετε για τα στραβά και ανάποδα που συναντάτε. Μπράβο σας, καλά κάνετε...


Ας έρθουμε τώρα στον "καβαλιέρο" του χορού, σε εσάς τους οινοποιούς...


Οι "Ανοιχτές Πόρτες" δεν είναι υποχρέωση, δεν είναι διαδικασία που γίνεται "εκ των ενόντων". Εκτιμώ περισσότερο τους οινοποιούς που κρατούν τις πόρτες τους κλειστές αυτές τις δύο ημέρες από κάποιους που τις αφήνουν μισάνοιχτες. Οι φίλοι του κρασιού έρχονται να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά μια μέρα, συνήθως με την οικογένειά τους και τα παιδιά τους. Δεν είναι "γευσιγνώστες". Δεν θέλουν να βρουν κακότροπους οινοποιούς, τσιφούτικες γευσιγνωσίες, κρασιά που σερβίρονται με τη ...δαχτυλήθρα, δίσκους με μπισκοτάκια και εκείνα τα μίζερα τετράγωνα ψωμάκια και τυράκια. Ας το καταλάβουν καλά κάποιοι οινοποιοί, και ας πάρουν παράδειγμα οινοποιεία όπως το κτήμα Γεροβασιλείου, το κτήμα Αβαντίς, το κτήμα Παλυβού, το κτήμα Κυρ-Γιάννη, το κτήμα ΑΛΦΑ και αρκετά ακόμα σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος που τα επισκέπτεται μπορεί να πει πολλά σχετικά...


It takes two to Tango... και οι δύο χορευτές πρέπει να ξέρουν τα "βήματα", τους κανόνεςτου χορού, τις υποχρεώσεις του ενός απέναντι στον άλλο. Τότε ο χορός θα είναι απολαυστικός, τόσο για τους δύο τους όσο και για όσους τους παρακολουθούν.Στην υγειά σας!

21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page