Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: θεωρώ τον Tim Atkin MW που γράφει την στήλη του κρασιού των NY TIMES σαν τον κορυφαίο σήμερα αρθρογράφο και οινοκριτικό του κόσμου… Καθόλου «στεγνός» και τυπικός, μακριά από την πολιτική κορρεκτίλα που μαστίζει τα πάντα σήμερα, έχει ανανεώσει ριζικά και την οινική αρθρογραφία και την οινική κριτική που -όπως λέει και ο εθνικός μας Νιόνιος- «έχει οδηγήσει μια γενιά στα πιο βαθειά χασμουρητά»!
Έτσι, όταν ο Tim Atkin δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του την Santorini Assyrtiko 2022 Report - δια χειρός Peter Pharos- θεώρησα ότι αξίζει να τη σχολιάσω αλλά και να σας προτρέψω να την διαβάσετε…
Να πω στην αρχή, ότι αισθάνθηκα δικαιωμένος: Όταν δήλωνα ότι θεωρώ το Κτήμα Αργυρού και τον Ματθαίο τον κορυφαίο παραγωγό Ασύρτικου Σαντορίνης, κάποιοι με κοίταζαν με «μισό μάτι» παρ’ όλο που κανείς (ούτε καν ο Τσέλεπος!) δεν βγήκε να το αμφισβητήσει. Το ίδιο πιστεύει και ο Tim, και μάλιστα τοποθετεί δύο κρασιά του οινοποιείου στην κορυφή της κατάταξης των Ασύρτικων του νησιού: το «Αργυρός Ευδαίμων 2018» (96/100) στην κορυφή, απονέμοντάς του και τον τίτλο Santorini Assyrtiko of the Year, και δεύτερο το Pure Santorini 2018 (95/100). Στην λίστα υπάρχει επίσης το «Argyros Monsignori 2019»(5ο-94/100) και το «Argyros Santorini 2020»(7ο-94/100). Στα Vinsanto πρώτο το μοναδικό Argyros Vinsanto Late Release 2001 (95/100) που αποσπά και τον τίτλο «Vinsanto of the Year», και τρίτο το «Argyros Vinsanto First Release 2014» (93/100). Το Κτήμα Αργυρού επιβραβεύεται επίσης με τον τίτλο «Producer of the Year»… ε, τι άλλο! Ευχαριστώ Tim για τη δικαίωση!
Μια και ασχοληθήκαμε πρώτα με τη λίστα κρασιών, να αναφέρουμε επίσης την εντυπωσιακή θέση του «Anhydrous Icon 2020» στην τρίτη θέση της λίστας των καλύτερων Ασύρτικων, δικαιώνοντας για άλλη μια φορά την κίνηση του Απόστολου Μούντριχα να δοκιμάσει το πληθωρικό ταλέντο του (οχι την τύχη του, η επιτυχίες του Απόστολου και της Λένγκας δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τύχη) επιτόπου στη Σαντορίνη και να καταλάβει «εξ εφόδου» μια κορυφαία θέση σε όλους τους τομείς (κρασιά, οινοτουρισμό, επισκέψιμο οινοποιείο, εστιατόριο, μέχρι και… Lènga SPA παρακαλώ!)… «First wa take Manhattan, then we take Berlin» λέει ο Υδραίος Lonard Cohen… το ίδιο και το «χρυσό» ζευγάρι του Ελληνικού κρασιού!
Τι μας λέει λοιπόν το report για τα Ασύρτικα της Σαντορίνης;
Πρώτα απ’ όλα για τις σοδειές ‘19, ‘20 και ‘21, με κορυφαία τη σοδειά του ‘20. Αναλύει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι οινοπαραγωγοί του νησιού, και αναφέρει επι λέξει ότι «Απ' έξω, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι, ενώ ο κόσμος αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε ασταμάτητα κρίση από το 2020, η Ελλάδα αισθάνεται έτσι από το 2010. Άνθρωποι και επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει, πόσο μάλλον ευημερούν, θα πρέπει να έχουν κάνει κάτι σωστά.»
Πιστεύει οτι μόλις έχουμε αγγίξει το Ασύρτικο, κσι οτι το μέλλον είναι δικό του: «Και φυσικά, οι καλύτερες μέρες της Σαντορίνης είναι ακόμα μπροστά της. Το Ασύρτικο μπορεί να δίνει ήδη εξαιρετικά κρασιά, αλλά φαίνεται σαν να έχουμε μόλις αρχίσει να ξύνουμε την επιφάνεια των δυνατοτήτων του και οι διάφορες πτυχές του να ανακαλύπτονται ακόμη εκτός Ελλάδας».
Αναφέρει τις συζητήσεις που είχε με δεκάδες παραγωγούς του νησιού, άλλους απαισιόδοξους και άλλους υπεραισιόδοξους για τις εξελίξεις.
Διαβάστε το Santorini Assyrtiko 2022 Report… μας χαρίζει αυτή την «ξεκάθαρη» εικόνα της Σαντορίνης του Ασύρτικου που μόνο κάποιο οινικά έμπειροι ξένοι σαν τον Peter Pharos και τον Tim μπορούν να διακρίνουν, μακριά απο τις δικές μας έριδες και αγκυλώσεις. Μας δίνει επίσης την αίσθηση της τεράστιας σημασίας που έχει διεθνώς το «δικό μας» Ασύρτικο, και ακυρώνει κάποιες «προσπάθειες» τον τελευταίο καιρό μερικής απαξίωσης του Ασύρτικου απο διάφορους ( μεταξύ των οποίων οι ανοησίες που εκστομίστηκαν από τον «εθνικό μας κριτή» σε πρόσφατη συνέντευξή του)…
Στην υγειά σας!
Τάσος Πικούνης
Comments