Εχω πει πάρα πολλές φορές και θα το επαναλάβω άλλη μία: Έχουμε εξαιρετικά Λευκά κρασιά, πρόσφατα αποκτήσαμε πολύ καλά Ροζέ, και έχουμε (δυστυχώς) μέτρια κόκκινα.
Όταν το λέω, πάντα συναντώ αντιδράσεις: Είναι φυσικό, αφού τα πρώτα κρασιά που αρέσουν σε νέους οινόφιλους και… γυναίκες, είναι τα κόκκινα! Θέλει χρόνο και κυρίως εμπειρίες για να καταλάβουμε -και ιδιαίτερα οι νέοι φίλοι του κρασιού- την πραγματική θέση των Ελληνικών κρασιών στην παγκόσμια κατάταξη. Θέλει επίσης και μέτρο σύγκρισης. Γι’ αυτό προτρέπω τους νέους οινόφιλους να δοκιμάζουν τα μεγάλα ξένα κόκκινα, όπου τα βρουν και όποτε μπορούν! Μόνο έτσι θα αποκτήσουν το απαραίτητο «μέτρο» για να κατατάξουν σωστά και να εκτιμήσουν την ποιότητα των Ελληνικών κρασιών, και ιδιαίτερα των κόκκινων… Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκφραση κατάπληξης και δέους φίλης μου όταν για πρώτη φορά έβαλε στο στόμα της Ridge Monte Bello Cabernet Sauvignon!
Ξέρω… σας στενοχώρησα πάλι, κάποιους τουλάχιστον, και ιδιαίτερα τους φανατικούς… ξινομαυρίτες, που θεωρούν ότι τα Ξινόμαυρα είναι ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά του κόσμου!
Έχοντας πει αυτά (πάλι!) σήμερα θα προσπαθήσω να… επανορθώσω, σε ένα βαθμό τουλάχιστον!
Θα αναφερθώ στα μεγάλα κρασιά της θεωρούμενης «δεύτερης» καλύτερης ερυθρής μας ποικιλίας, του Αγιωργίτικου! Ηδη βλέπω κάποιους να… ξυνίζουν τα μούτρα τους, και απο τη μιά και από την άλλη μεριά: «Γιατί δεύτερης;» θα διαμαρτυρηθούν οι μεν. «Μεγάλα κρασιά από Αγιωργήτικο; Τι λες τώρα!» θα αντιδράσουν οι περιςσότεροι…
Παιδιά… οι «ειδικοί» θεωρούν το Ξινόμαυρο την πρώτη Ελληνική ερυθρή ποικιλία. Γιατί; Γιατί είναι… δύσκολη, θέλει πολλά «κότσια» για να φτιάξει ο οινοποιός καλά κρασιά…
Το γνωστό ρητό ότι «θέλει πολύ ταλέντο να φτιάξεις ένα κακό Αγιωργήτικο ή ένα καλό Ξινόμαυρο» έχει πολύ αλήθεια μέσα του. Ποτέ το Ξινόμαυρο δεν θα γίνει τόσο προσιτό όσο το Αγιωργήτικο, και υπάρχουν πολλά κακά Ξινόμαυρα και λίγα πραγματικά αριστουργήματα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω το Κτήμα Φουντή 1996, με παλαίωση 17 χρόνων στην πλάτη του όταν το δοκίμασα στο οινποιείο στη Νάουσσα! Ούτε τη γευστική δοκιμή με τον τεράστιο αριθμό εσοδειών της απλής Νάουσσας Μπουτάρη στο House of Wine, ζωντανή μέχρι και τη σοδειά του… 1975(!), το μόνο εκλαϊκευμένο Ξινόμαυρο ευρείας κατανάλωσης!
Από την άλλη, το Αγιωργήτικο είναι εύκολο, δίνει χωρίς πολλή προσπάθεια «συμπαθητικά» κρασιά… και με προσπάθεια δίνει πραγματικά «μεγάλα» κρασιά, θα συμπληρώσω εγώ!
Και για του λόγου το αληθές, θα αναφερθώ σε 4 πολύ μεγάλα κόκκινα Αγιωργήτικα, που εγώ τα ονομάζω premium ή -επι το λαϊκότερον- Super Αγιωργήτικα (κατά τα Super Tuscans).
Μην απορείτε… μπορεί να είπα οτι έχουμε μέτρια κόκκινα κρασιά, αλλά αυτό δεν αποκλείει κάποια -ελάχιστα- από ορισμένες ποικιλίες να είναι μεγάλα κρασιά!
Έτσι λοιπόν, οι 3 «ιππότες» της Νεμέας, τα Super Αγιωργήτικα, είναι -κατά την γνώμη μου πάντα- τα «Παλαιά Κλήματα» του Παπαϊωάννου, το 4 «Τέσσερα» Αϊβαλή, και το «Κτήμα Γαίας» (η σειρά είναι τυχαία).
Θα ξεκινήσω από το «4», (https://www.houseofwine.gr/how/tessera-10380.html) αφού είναι το κρασί με το οποίο έχω προσωπικά ασχοληθεί περισσότερο… και λίγοι γνωρίζουν οτι είναι το μοναδικό Ελληνικό κρασί που έχει πουληθεί (από το House of Wine) en primeur!
Ήταν από την αρχή ένα μαγευτικό κόκκινο κρασί, βγαλμένο από το πηγαίο ταλέντο του πιο cult οινοποιού της Νεμέας, του Χρήστου Αϊβαλή από το περίφημο παλιό αμπελοτόπι των 4 μόλις στρεμμάτων, με απόδοση μόλις 150 κιλών/στρέμμα! Το πλησιέστερο ελληνικό κρασί στα μεγάλα κρασιά του Μπορντώ και στα Ιταλικά Super Tuscans… δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύει μια σπουδαία τυφλή γευσιγνωσία που έγινε πριν κάποια χρόνια. Το Αθηναϊκό "Judgement of Athens" ( σε αντιστοιχία με το περίφημο "Judgement of Paris" για το οποίο έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο), έγινε την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 σε κλειστό κύκλο σημαντικών ανθρώπων του κρασιού- οινοκριτικών και οινοδημοσιογράφων, στο wine restaurant Paradiso και αφορούσε στη τυφλή δοκιμή δυο ελληνικών κρασιών του Χρήστου Αϊβαλή -«Αρμακά» και «4»-, με "αντιπάλους" εκλεκτά κρασιά του εξωτερικού, όπου το «4» ανταγωνίστηκε κάποια από τα καλύτερα Ιταλικά κρασιά και διέπρεψε!
Αυτά τα σπουδαία κρασιά τα ονομάζω «καταφύγια απόλαυσης»! Είναι ασφαλή, σίγουρα... Και ένα τέτοιο «καταφύγιο», ένα κρασί στο οποίο πολύ συχνά επιστρέφω, είναι το Κτήμα Γαίας, δημιούργημα του φίλου μου «Γιάνναρου», του κατα κόσμον καθ. Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Η συνέντευξη-ποταμός του Γιάννη σε εμένα για το House of Wine (Πρώτο μέρος: https://youtu.be/M24CUBkpdwo, Δεύτερο μέρος: https://youtu.be/8MrdJdgh4fI) αποκαλύπτει την καθοριστική συμβολή του "Κτήματος Γαίας" στην αλλαγή της καλλιέργειας και οινοποίησης του Αγιωργίτικου της Νεμέας. Με «εργαλείο» αυτής της αλλαγής το «Κτήμα Γαίας».
Είναι εντυπωσιακό ότι το «Κτήμα Γαίας» -το δεύτερο κρασί του Κτήματος και του Γιάννη μετά τον Σαντορινιό Θαλασσίτη- αποτελεί ένα από τα πρώτα κρασιά της Νεμέας που διερεύνησαν τη δυνατότητα παλαίωσης των κρασιών της.
Ξεκινώντας από το πρώτο Κτήμα του 1997 μέχρι την τρέχουσα χρονιά (2017), αποτελεί την αιχμή του δόρατος των αλλαγών που επεβλήθησαν στην καλλιέργεια και στην οινοποίηση των κρασιών της Νεμέας κυρίως από μη Νεμεάτες Οινοποιούς (Σκούρας, Παρασκευόπουλος) και από τον «Πατριάρχη» της περιοχής, τον αείμνηστο Θανάση Παπαιωάννου, που την έφεραν από μια περιοχή υπερυψηλής απόδοσης μέτριων κρασιών σε μια από τις σημαντικότερες περιοχές ποιοτικών κρασιών και κρασιών παλαίωσης της Ελλάδας. Το Κτήμα Γαίας ήταν το κρασί που έβαλε τη Νεμέα στον χάρτη με τα ποιοτικά ερυθρά κρασιά της αγοράς. Και εξακολουθεί και σήμερα να είναι ένα κορυφαίο Ελληνικό ερυθρό!
Άφησα τελευταίο το σπουδαίο «Παλαιά Κλήματα» του «Πατριάρχη» της Νεμέας αείμνηστου Θανάση Παπαϊωάννου.
Ένα κρασί υπόδειγμα οινοποίησης, που χάραξε το δρόμο για την κατηγορία των μεγάλων κρασιών παλαίωσης από τη Νεμέα. Πλούσιο και μεστό, είναι ένα κρασί που αξιοποιεί στο έπακρο την ισχύ, την ποιότητα και την "εμπειρία" των σαρανταπενταετών κλημάτων από τα οποία παράγεται.
Σας προτρέπω να δοκιμάσετε αυτές τις 3 super Νεμέες. Είναι κρασιά που διιαμόρφωσαν την ιστορία της Νεμέας. Θα καταλάβεται τι σημαίνει κορυφαίο Ελληνικό κόκκινο κρασί. Θα αποκτήσετε άμεσα σαφή ιδέα της κορυφής της κλίμακας στην οποία θα κατατάξετε τα Ελληνικά κρασιά και τα υπόλοιπα Αγιωργήτικα. Και θα αντιληφθείτε γιατί η κατά τους οινοκριτικούς «δεύτερη» ελληνική ποικιλία μπορεί να δώσει μεγάλα κόκκινα κρασιά!
Για το λόγο αυτό παρακάλεσα το House of Wine να δημιουργήσει ένα κωδικό για να μπορέσετε -όσοι φίλοι διαβάσατε αυτό το άρθρο- να αγοράσετε όποιες και όσες φιάλες επιθυμείτε σε ειδική προσφορά -15%, χρησιμοποιώντας στο checkout τον κωδικό super3
Στην υγειά σας,
Τάσος Πικούνης
Comments