Όπως σας υποσχέθηκα χθες, θα δοκιμάσουμε σήμερα το νέο ροζέ του Τσάνταλη. Το 1/3000 limited selection. Αλλά πρώτα μια μικρή (που λέει ο λόγος!) εισαγωγή…
Οτι αγαπώ τα ροζέ, όσοι έχουν την υπομονή να διαβάζουν τα γραφόμενά μου, το γνωρίζουν πολύ καλά! Έχω μάλιστα μια σελίδα στο Facebook, με τον προφανή τίτλο «Οι Φίλοι των Ροζέ κρασιών» που την αγαπώ πολύ και εύχομαι να την αγαπήσετε και εσείς λίγο… περισσότερο!
Αγαπώ τα Ροζέ από πολύ παλιά, από την εποχή που όλοι σχεδόν τα αγνοούσαν, που οι macho συμπολίτες μας τα χαρακτήριζαν «γυναικεία» και κάποιοι κορόϊδευαν εμάς του… «φλώρους» που τα απολαμβάναμε! Τότε κυκλοφορούσαν τα λεγόμενα «Ελληνικά Ροζέ», δυνατά περίπου «κοκκινέλια» που ο αγαπητός Θόδωρος Λέλεκας τα χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένα «Ροζέ που θα θέλανε να είναι κόκκινα»! Και πράγματι, τα απολαμβάναμε δροσερά το καλοκαίρι μαζι με τα κρεατικά BBQ αντί των κόκκινων… Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «Βυσσινόκηπος» του Παλυβού, εξαιρετικός και σήμερα ακόμα!
Και ξαφνικά… όλα άλλαξαν! Ξεκίνησε η επανάσταση των Ροζέ, ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο. Τα ροζέ τύπου Προβηγγίας, χλωμά, απαλά, κομψά, πήραν τη σκυτάλη, κατ’ εικόνα και ομοίωση της «μητέρας» αυτών των ροζέ, του περίφημου “Whispering Angel”, και ακάθεκτα συνέχισαν την απίστευτη άνοδό τους καί στην Ελληνική αγορά! Αν μου έλεγε κάποιος πριν 5 χρόνια ότι ένα ροζέ θα γινόταν το πρώτο σε πωλήσεις κρασί του House of Wine, εύκολα θα τον χαρακτήριζα τρελό! Και όμως, το Idylle d’ Achinos το κατάφερε το 2021!
Ζούμε λοιπόν στη… ρόζ εποχή του κρασιού! Και όπως έγραψα σε προηγούμενη ανάρτησή μου, φέτος εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα των ροζέ που φτιάχνονται στη χώρα μας!
Μεγάλος ο πρόλογος για την γευστική δοκιμή ενός ροζέ, αλλά πιστεύω απαραίτητος! Γιατί εξηγεί την κρίση μου για ένα πραγματικά αξιόλογο κρασί… το τι εννοώ θα το καταλάβετε στη συνέχεια…
Η σειρά 1/3000 είναι η νέα σειρά του οινοποιείου Τσάνταλη. Περιλαμβάνει 3 κρασιά, λευκό (Sauvignon Blanc), ερυθρό (Merlot) και ροζέ (Ξινόμαυρο), και το όνομά της υποδηλώνει το περιορισμένο αριθμό των φιαλών κάθε χρονιάς -προφανώς 3.000- που με τη σειρά της θέλει να αναδείξει τα κρασιά σαν «περιορισμένης έκδοσης», ποιοτικά και εν δυνάμει στο μέλλον σπάνια.
Και τα τρία κρασιά μοιράζονται το ίδιο design στις φιάλες τους: λιτό -σχεδόν αυστηρό- προσελκύει αμέσως το μάτι του καταναλωτή στο «ράφι», φυσικό ή ηλεκτρονικό. Προσωπικά θα πω -εδώ όχι μόνο σαν φίλος του κρασιού αλλά και σαν αρχιτέκτονας- ότι είναι από τις ωραιότερες φιάλες και ετικέτες στην Ελληνική αγορά! Πραγματικά εξαιρετική δουλειά!
Δεν έχω ακόμα δοκιμάσει τα υπόλοιπα κρασιά της σειράς, αλλά το ροζέ αυτό από Ξινόμαυρο έρχεται στην αγορά σε μια στιγμή που ο ανταγωνισμός στα Ροζέ είναι τεράστιος! 173 ροζέ αριθμεί ο κατάλογος του House of Wine, από αυτά 77 μονοποικιλιακά και ανάμεσά τους 13 από Ξινόμαυρο, ενώ το Ξινόμαυρο συμμετέχει και σε 8 πολυποικιλιακά ροζέ κρασιά, συνολικά δηλαδή σε 21, δεύτερο σε αριθμό κρασιών μετά το Αγιωργήτικο…
Σαν γενική παρατήρηση θα πω ότι είναι ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον ροζέ. Κύριο χαρακτηριστικό του η φρεσκάδα, με ανθικά στοιχεία τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Κεράσι, δαμάσκηνο και κάποιες νότες τριαντάφυλλου θα βρείτε στα αρώματά του, και μια ευχάριστη δροσιά χαρακτηρίζει την τραγανή του γεύση, που οφείλεται στις συγκρατημένες φυτικές νότες. Χαρακτηριστική η μακρυά του επίγευση, πολύ ευχάριστη… Είναι ένα «σοβαρό» ροζέ, με κάποια δωρικότητα στην έκφρασή του που ταιριάζει στην ποικιλία, και που μπορείτε να το απολαύσετε είτε με φαγητό, κυρίως με ελληνικά λαδερά, ελαφρά μαγειρεμένα κρεατικά και με όλα τα πιάτα της ασιατικής κουζίνας.
Και ερχόμαστε στη θέση του κρασιού ανάμεσα στον ανταγωνισμό: όχι, δεν θα «εκθρονίσει» από τις πρώτες θέσεις ούτε το «Πέπλο» του Σκούρα όσον αφορά τα ροζέ φαγητού, ούτε το Idylle… Θα σταθεί όμως επάξια ανάμεσα στα κορυφαία σοζέ, και θα διεκδικήσει μια σίγουρη θέση στις προτιμήσεις σας, ιδιαίτερα αν είστε φίλοι του Ξινόμαυρου και αν ψάχνετε μια αυθεντική έκφραση της ποικιλίας, μακρυά από τις κάποιες «γλυκερές» και σούπερ αρωματικές εκφράσεις που χαρακτηρίζουν κάποια ελληνικά ροζέ από ξενικές κυρίως ποικιλίες.
Στην υγειά σας
Comments