top of page

Δυο καλοί μου φίλοι βραβεύτηκαν…

Όταν βλέπεις κρασιά και ποτά που προτιμάς και συνήθως πίνεις, να βραβεύονται από κάποιους έγκυρους φορείς σε διαγωνισμούς ή να κατατάσσονται σε λίστες των “καλύτερων» από διεθνή καταξιωμένα περιοδικά, είναι φυσικό να νοιώθεις χαρούμενος αλλά και λίγο (ψωρο)υπερήφανος για τις επιλογές σου! Ανθρώπινη αδυναμία πέστε το!

Είμαι λοιπόν χαρούμενος που δύο από τα αγαπημένα μου whisky διακρίθηκαν και ήρθαν έβδομο και πρώτο(!) στον κατάλογο των 20 καλύτερων whiskies του κόσμου του περιοδικού Whisky Advocate.


Ξεκίνησα σκόπιμα ανάποδα, γιατί αυτό που ήρθε έβδομο είναι μακράν το αγαπημένο μου whisky: Το Laphroaig 10 Year Old είναι αυτό που απολαμβάνω όταν καταλήγουμε στο CV Distiller μετά από κάποιο καλό δείπνο, ή στο Seven Jokers αν προβλέπεται η νύχτα να είναι πολύ μακριά! Έβδομο λοιπόν… και δικαίως έχει θέση στη λίστα! Και ας λένε κάποιοι ότι θα έπρεπε να πουλιέται σε… φαρμακείο, αφού είναι το whisky με την καλύτερη… επίδραση στο στομάχι, και ας συνιστά ο… οδοντιατρικός σύλλογος των ΗΠΑ την κατανάλωση Laphroaig για την καλή υγεία του στόματος και των δοντιών, και ας είναι ίσως το whisky με την πιο επιθετική γεύση! Όχι, δεν το πίνω για όλα αυτά, (ή μόνο γι’ αυτά), αλλά -όπως λέει και ο αγαπητός φίλος και ειδήμων στα whisky, ο Κυριάκος Κοντογιώργης, στο αντίστοιχο άρθρο του στο House of Wine: «… γιατί είναι ένα ασυμβίβαστο whisky, από ένα ασυμβίβαστο αποστακτήριο.» Και βέβαια για τα τυρφώδη αρώματά του -αρώματα πίσσας, ιωδίου, καπνισμένου ξύλου, στάχτης- συνήθη σε διαφορετικό βαθμό βέβαια στα whiskies του Islay. Και τέλος… γιατί έτσι μου αρέσει!

Το δεύτερο whisky -τρόπος του λέγειν βέβαια αφού αναδείχθηκε πρώτο whisky στον κόσμο- είναι το γιαπωνέζικο Nikka from the Barrel. Και αυτό αγαπημένο, και αυτό υπέροχο, με διαφορετικό τρόπο όμως από το «άγριο» Laphroaig. Για στιγμές ήρεμες, αυτές που συχνά αναφέρουμε σαν «βράδυ δίπλα στο τζάκι» είναι ένα whisky που το απολαμβάνω περισσότερο στο σπίτι παρά στις εξόδους μου. Το Laphroaig είναι κάτι σαν «διεγερτικό», για να σου χαρίσει ένταση, για να μπορέσεις να συνεχίσεις μια βραδιά έξω…. Αντίθετα, το Nikka from the Barrel είναι σαν «ηρεμιστικό» μετά από μια μακριά, κουραστική μέρα.

Δεν θα προσπαθήσω να το περιγράψω εγώ. Θα αντιγράψω την εξαιρετική περιγραφή των δοκιμαστών του Whisky Advocate, που του χάρισαν τον τίτλο του πρώτου whisky του κόσμου: «Με εξαιρετική ισορροπία και κομψότητα, η πολύχρωμη παλέτα αρωμάτων και γεύσεων συνδυάζεται με εντυπωσιακό βάθος και πολυπλοκότητα. Βούτυρο και γλυκιά φλούδα πορτοκαλιού συναντούν τα αχλάδια και τα ώριμα φρούτα. Η γήινη έκφραση εμφανίζεται σαν ξερά φθινοπωρινά φύλλα, γεύση καφέ, παλιού δρύινου βαρελιού και καπνού.» Οι δοκιμαστές αναγνώρισαν επίσης νότες πιπεριού, τσίλι, μπαχαρικών, και θαύμασαν ειδικά τις νότες τζίντζερ. Τέλος, καπνός και γεύση θαλασσινού αλατιού. Η συνολική αίσθηση που αφήνει στο μακρύ τελείωμά του είναι γλυκύτητα και απαράμιλλη κομψότητα. Και με αυτή την περιγραφή συμφωνώ απόλυτα.

Συγχαρητήρια λοιπόν στους δυο καλούς μου φίλους. Που με έκαναν υπερήφανο! Που μου κρατούν συχνά συντροφιά στο σπίτι ή στις εξόδους μου. Λυπάμαι που τους… παραμελώ πολλές φορές, λόγω της πρώτης μου αγάπης, του κρασιού. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι κάνω ότι μπορώ για να μην τους… αδικώ!

Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης

3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page